Úgy néz ki Románia sok mindenben előttünk jár ! Zöld utat kapott az orvosi kannabisz !

A marihuánát immár több ezer éve ismerik és használják vallási, gyógyászati vagy rekreációs célokra. A 19. században kezdték kannabisz név alatt árusítani a drogot, általában tinktúra (tömény alkoholos oldat) formájában.

A magyar ősvallásban egy szertartási alapanyag volt, továbbá azért a “Nagy” Magyarország a maga módján valamikor bizony kender “nagyhatalom” VOLT !

Ennek ellenére eléggé úgy fest a helyzet, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarország lesz az utolsó “Kárpát Medence” béli ország, ahol az orvosi kannabiszt legalizálják, vagy akár csak tárgyalnának róla !

Miután Kanada és az USA már több államában is tavaly legalizálta a marihuánát, Európa országai ugyanabban az irányba kezdtek el mozogni. 

Európa-szerte a legfontosabb tisztviselők vitatják, hogy ez okos lépés az országuk szempontjából vagy sem.

Amikor a Kanadaiak úgy döntöttek,hogy legyen totális legalizáció, egy spanyol vezető megjegyezte, hogy Spanyolország lenne a legmegfelelőbb ország, amely követni fogja . Spanyolország már lehetővé teszi az otthoni termesztést, birtoklást és fogyasztást is. És talán lássuk be, a semmitmondó és egybefüggő Amszterdami utcák, és nyüzsgő embertömege, mégsem hasonlítható egy pálmafás, finom homokpartos, végtelen nyugalmat árasztó de mégis állandóan pezsgő tipikusan vendéglátó országhoz, mint amilyen a Spanyol.

Nem mellesleg Spanyolországban “CSC” azaz “Cannabis Social Club” illetve “Assosiacion” (Egyesületek) működnek, engedéllyel (Több mint 3000) korlátozott taglétszámmal, és kiadható késztermékkel, felügyelt és lassan már adózott rendszer van már több mint 5 éve !

Továbbmegyek : Luxemburg azonnal, hónapok után követte Kanadának a legalizálását, amikor kijelentette, hogy lehetővé teszik a szabadidős marihuána használatát .

2019 elején Belgium is, jelentős lépést tett a legalizálás felé. A kormány elfogadta a kannabiszügynökség létrehozására vonatkozó jogszabályt, amely a marihuánát orvosi célokra kezelő ügynökségekre vonatkozó szabályok létrehozására és engedélyezésére összpontosít.

“AZ ENSZ NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA A WHO KANNABISZ SZABÁLYOZÁSÁRÓL SZAVAZÓ ORSZÁGOK LISTÁJÁT”

Az Európai Parlament szintén a marihuána legalizálásának oldalán áll, mivel a közelmúltban már született több állásfoglalás is az ügyben !

E kérdések megoldása útján az Európai Unió kormányai egyértelműen megkülönböztetik a marihuána orvosi felhasználását és minden más felhasználást. Eközben a statisztikák azt mutatják, hogy a marihuána a leggyakrabban használt szer Európában.

Na de mi a helyzet a sötét középvölgyében ? Ahol lassan már a nap se süt, csak éget, a szél se fúj, csak rombol, meg szavahihető, az embereket ténylegesen képviselő, politikus sincs ?

Íme a Csehek személete ahol már mostanra nem kérdés, a kannabisz ! Csehország kannabisz-politikája

Kicsit délebre nem messze Mordortol “Szerb remények a gyógyászati marihuána engedélyezésére”

Nyugaton a sógoréknál ahol a mezőgazdasági út minősége azonos a mi autópályáink minőségével “Nő a fű Bécs közepén”

De most nem az lenne a cél, hogy felsoroljuk a potenciálisan nálunk sokkal értelmesebb vezetőséggel rendelkező Európai országok már meglévő Kannabisz szabályozásait, hanem az, hogy éreztessük mennyire szar a szitu nálunk !

De akkor most térjünk rá Romániára !

Romániában az elmúlt pár évben hatalmas fejlődés indult meg infrastrukturális és gazdasági téren is egyaránt, szomszédéknál az internet is gyorsabb, és talán már annyit nem is lopnak el a felső körökben mint nálunk, és már korábban történt a jogalkotásban egy kisebb kozmetika, ami megszüntette azokat a fajta jogszabályokat amik meg kívánják határozni egy embernek, hogy mit juttathat ugyan már a szervezetébe avagy mit nem, mert máskülönben bűncselekménynek minősül.

Na most ezáltal már képződött ezen a téren egy űr ami azóta sincs szabályozva és betöltve, vagy legalábbis nem volt hozzá elég ösztönző erő, hogy legyen valami érdembeli változás, hiába kapja az ember minden nap a jobbnál jobb és tartalmasabb tudományos és orvosi eredményeket ez ügyben a “kormány” nem erőlteti magát, hogy a betegeinek az állampolgárainak jobb legyen. Miért is tennék ? Talán mert ezért vannak fizetve ? Szerintünk….

(Magyarországon már lassan a rákos betegek, még a mérgüket se kapják meg lassan mert azt sem, meg eleve a beteg embert nem támogassa, arra ott van a futball ! “Kenyeret és Cirkuszt a népnek ” by Rómaiak !)

Történetünk érdemi része most jön:

Hiszen adott egy élethelyzet éppen daganatos, amelyben nagyon sokan, köztük egy jogot ismerő és azt hivatásból gyakorló hölgy Alexandra Ana Carstea petíciót indított a kannabisz legalizálására, rákos betegek és más terminális betegek kezelésére, akinek eddig több mint 20 000 aláírást sikerült összegyűjtenie

Alexandra idén elvesztette csontrákos édesanyját. Alexandra most segíteni akar más onkológiai betegeknek, hogy nekik és családjaiknak ne keljen átélni ezeket a borzadalmakat. Az egyik – a megoldás a fájdalom enyhítésére a betegség végső szakaszában a kannabisz lehet, mondta amit már a végső stádiumokban édesanyjánál is alkalmaztak, és ugyan enyhítette fájdalmait, csak már későn találtak rá erre az opcióra sajnos.

Ahogy mondta idézem : “Ez nem a hóbort kérdése, sem a kábítószer-használat liberalizációja, hanem szükségszerűség.”

Alexandra 20 000 aláírást gyűjtött a kannabisz gyógyászati legalizálására, és meggyőzte a Román Parlament közel 100 képviselőjét a projekt aláírására ! 

Ebből a célból törvényjavaslatot nyújtottak be a Parlamentben. A projekt neve “Victoria”, és még idén valószínűleg ősszel fog a parlament elé kerülni !

Ez hatalmas siker lehet a Román beteg emberek szempontjából, de simán gazdasági csavar is az államnak egyben !

Minden esetre elgondolkodtató, hogy miért kell több ezreknek, hanem százezreknek minden nap szenvedni, csupán bürokratikus parasztvakítások miatt ?

Vagy netán érdeke lenne az államnak, fenntartani egy hatalmas feketepiaci ágat, meg bűnözést, és bűnüldözést ami ezzel jár? Beteg embereket zaklatva közben ?

Reméljük nem és hamarosan Magyarországon is nem csak közvélemény kutatásokat kapunk hanem kannabiszt receptre !

Vélemény, hozzászólás?