Románia is belép a “kannabizniszbe” lassan nincs, amiben nem lennénk lemaradva !

A Román parlament ma elfogadta a kannabisz és származékai gyógyászati ​​célú felhasználásának szabályozásáról szóló törvényjavaslatot“. Történt ez 2019.November 26 – án azaz tegnap reggel !

(forrás : katt ide )

A román “szenátus” (vagy parlament) a plenáris ülésen törvénytervezetet fogadott el, amely szabályozza a kannabisz és származékai orvosi célokra történő felhasználását. (Hoppá !)

“A kannabisz növények és az elkészített anyagok: termesztésére, előállítására, gyártására, tárolására, kereskedelmére, forgalmazására, szállítására, tartására, felhasználására, továbbítására, közvetítésére, megszerzésére, felhasználására és orvosi célokra történő termesztésére kutatására, vonatkozóan az ország területén” (Hoppá !)

A jogalkotási javaslat létrehozza az Egészségügyi Minisztérium alárendelt kannabisz növények gyógyászati ​​célra történő felhasználásának nemzeti ügynökségét, amely engedélyezi a kannabisz és e növényből származó gyógyszerek gyógyszertárakban és orvosi rendelvényekben történő terjesztését és értékesítését is.

A projekt szerint az Egészségügyi Minisztérium a kannabisz nemzeti ügynökségén keresztül fogja beszerzi a kannabisz növényeket illetve annak késztermékeit, ellenőrzi a kannabiszt tartalmazó anyagok és készítmények összes hazai termelését, és biztosítja azok terjesztését az engedélyezett jogi személyek számára.

“A kannabisz növényeket, a kannabisz tartalmú anyagokat és készítményeket orvosi rendelvényben járóbeteg-ellátás céljából szakemberek vagy adott esetben állatorvosok gyógyászati ​​célokra adhatják majd, ki olyan betegek számára, akikkel kapcsolatban a szakorvos szükségesnek tartja a készítményt. “mint kezelés “- írja elő az agerăpres.ro “

A Mezőgazdasági Minisztérium rendelettel meghatározza a kannabisz növények termesztésének feltételeit, és a növények minőségére vonatkozó kritériumokat is.

“A kannabisz növények, a kannabisz tartalmú anyagokat, és készítményeket előállítás, gyártás, tárolás, kereskedelem, közvetítés, birtoklás és orvosi felhasználásra terjesztés, az orvosi felhasználás céljából az Egészségügyi Minisztérium engedélye nélkül tilos” –


A jogalkotási javaslatot a Képviselőház vitatja meg, hamarosan talán még idén döntés is születik, viszont ebben az esetben Románia is beszáll ebbe a globálisan épülő gazdasági sikertörténetbe !

Előzmények : A kannabisz gyógyászati ​​célokra való legalizálására irányuló kezdeményezést, nem véletlenül váltotta egy törvényjavaslat, miután Alexandra Ana Cârstea, egy rák által meggyilkolt nő lánya, több mint 20 000 aláírást gyűjtött össze, és petíciót kezdeményezett, amely megköveteli, hogy súlyos betegségben szenvedő betegek fájdalomcsillapítókhoz juttassanak ezáltal.

A projekt kezdeményezői: Cristina Dumitrache (PSD-helyettes), Florin Buicu (PSD-helyettes) és Emanuel Ungureanu (USR-helyettes). A projekt közel 100 képviselő aláírását gyűjtötte be az összes párttól, és július elején a Parlament elé terjesztették. A kannabisz gyógyászati ​​célokra szolgálna olaj, tinktúra, infúzió vagy belélegzés formájában. 

Alexandra, a kannabisz legalizálására irányuló petíció kezdeményezője: Ez nem a beállásról, sem a kábítószer-használat liberalizációjáról nem szól, csupán szükségszerűségről!

Alexandra ez év elején elvesztette rákos anyáját. Alexandra most segíteni akar más onkológiai betegeket abban, hogy ne részesüljenek azon problémák egy részével, amelyekkel családja és anyja szembesült. 

“Az egyik – megoldás a fájdalom enyhítésére a betegség végső szakaszában.”

Édesanyja emlékére Alexandra petíciót kezdeményezett a kannabisz legalizálására a rákos és más halálos betegségben szenvedő betegek kezelésében, amelyhez eddig több mint 20 000 aláírást gyűjtöttek.

“Remélem, hogy hazánk minden lakója megérti, hogy ez nem a droghasználat és a liberalizáció, hanem helyes információ szükségessége és olyan kezelés előírása, amely számos országban már bizonyította orvoslásbeli eredményeit. “- (magyarázta Alexandra a HotNews.ro-nak.)


Fontos megemlíteni, hogy mivel az elmúlt néhány hónapban megvitatták a gyógyászati kannabisz legalizálását, de a vita nagy mértékben a CBD-re összpontosított, ami rendkívüli dolog, de a THC megvitatása is szükséges. 

A Parlamentnek benyújtott törvény a CBD-re és a THC-re is vonatkozik!.

Innen a szomszédból nézve ezt nekünk, már szinte szánalmasan ható, ahogyan a magyar drogpolitika és droghelyzet áll. Az emésztő aljáról öklendezve árasztja el, a már így sem létező egészségügyi színvonal minőségét.

Minden esetre mi örülünk ennek, és csak gratulálni tudunk a Román mentalitásnak és Alexandra Ana Cârstea – nak a rendkívüli bátorságáért, hogy ezt sikerült végbe vinniük !

Vélemény, hozzászólás?