Néhány híres ember akik felvállalták, hogy fogyasztanak kannabiszt, vagy más drogokat, és azzal megváltoztatták a világot amiben élünk!

Énekesek, Sportolók, Politikai vezetők, kulturális ikonok és a tudomány megszállottjai, akik nem csupán maradandót alkottak, de tevékenységüknek köszönhetően a történelmet és az életünket is megváltoztatták, befolyásolták, csupán azzal, hogy felvállalták önmagukat !

A celebek új generációja egyre inkább elkapatja magát, pénzéért mindent megengedhet magának. Mi ennek az oka? A korosztályi nyomás, hogy vagánynak kell látszaniuk kortársaik előtt vagy az, hogy a sikerük miatt elszaladt velük a ló? Vagy mind egyszerre?
A következő hírességeket tartóztatták már le marihuána birtoklásáért – életkortól függetlenül sok mindenki fennakadt már a rendőrök ellenőrzésén.

Csak néhány “random” név azok közül akik rendszeresen ebből élnek, hogy gerjesztik maguk alatt a balhét…

Paris Hilton

2010-ben állították elő a zsaruk a Las Vegas-i rendőrörsön, mert kábítószereket találtak nála. Kokain volt a ludas a dologban. Azért ragadt meg a szeme a rend őreinek Paris kisasszonyon, mert nagyon szabálytalanul ingázott a kocsija a sávok között. Az  akkori fiújával, Cy Waits-szel ültek benne.
Pechükre, amikor lehúzták az ablakot, a rendőrök marihuána illatát érezték. Barátját azért tartóztatták le, mert ittasan vezetett, Hiltont a retiküljében lévő kokainért. 
Ő persze jól kihasználta az esetet, tovább fokozza vele ismertségét. Rendőrségi fotója bejárta a világsajtót.

Oliver Stone
A nagy ívű, epikus cselekményszövésű politikai filmek mesterét többször is elfogták marihuána birtoklásáért. Volt, amikor gépjárművezetőként kapták el a rendőrök.

Mischa Barton
A színésznő is elég feltűnően haladt össze-vissza a sávok között autójával, amikor lemeszelték a zsandárok 2007-ben. Marihuánát találtak nála. 21 éves volt ekkor, és részeg is. 10 000 dolláros bírságot róttak ki rá. 7 órát töltött rácsok mögött a West Hollywood börtönben. 3 évig felfüggesztett volt a büntetése, vagyis ha visszaesik, rögtön a rács mögé küldték volna.

Dionne Warwick
A Miami repülőtéren feltartóztatták a rendőrök, és átkutatták a táskáit. A húga, Dee Dee Warwick jelentette, hogy valaki marihuánát dugott a nővére táskájába. Vagyis nem az énekesnő rakta oda…?

Lil’ Wayne
A rappert és két barátját 2008-ban fülelték le a határőrök. A turnébuszában találtak drogokat. Nemcsak azt, hanem 22 000 dollárnyi készpénzt és 3 fegyvert is. 105 gramm marihuána, 29 gramm kokain és 41 gramm ecstasy volt náluk. 
Naná, hogy rögvest le is tartóztatták a sztárt. Fél évvel az incidens előtt szintén elkapták a rendőrök drogbirtoklás miatt.

Bobby Brown
Köztudott, hogy sokáig két végén égette a gyertyát a rap rosszfiúja. 1995 után háromszor csattant bilincs a csuklóján drogok birtoklásáért. Volt nála marihuána és kokain is. Börtönben is ült emiatt. Interjúiban nem tagadta, hogy sokáig próbált úrrá lenni drogfüggőségén és többször elvonult elvonókúrára.

Aaron Carter
A Backstreet Boys fiúzenekarból ismert Nick Carter ugyancsak énekes tesóját 2008-ban gyorshajtásért meszelték le a rendőrök. 56 gramm marihuánát találtak nála.
Akkoriban a Hilary Duff-Lindsay Lohan-féle szerelmi háromszög miatt írtak róla leginkább, de hirtelen már saját jogán lett a bulvársajtó témája: letartóztatott drogosként. 
Karrierje már akkor sem alakult fényesen: lemondták a Carter-családról szóló valóságshowt gyenge nézettségi adatokra hivatkozva.

Fiona Apple
Az énekesnőt 2012-ben vezették el a rendőrök drogbirtoklásért. Turnébuszában találták hasist és marihuánát. Beismerte, hogy a kábszerek az övék. 10 000 dollárnyi óvadékért szabadlábra helyezték.

Macaulay Culkin
Sok víz folyt le a Hudsonon a Reszkessetek betörők óta, Macaulay felnőtt, megkapta a dollármilliókat – amiket az apja költögetett helyette, amíg kiskorú volt – és elkezdte szórni. 
Leginkább drogokra meg piára. 2004-ben 17 gramm marihuána és Xanax birtoklásáért tartóztatták le. (Utóbbira nem volt receptje az orvostól.) Pszichológusnál drogtanácsadásra kellett járnia egy darabig. 
2015-ben a pletykalapok azt szellőztették, hogy a kedvenc kábszere állítólag a kokain, és hogy függőségben szenved.

DMX
A rapper csuklójára 2008-ban raktak bilincset, amiért megpróbált(!) kokaint és marihuánát vásárolni. Ez egy nagy drograzzia keretében történt Miamiban. 
Később ittas vezetésért tartóztatták le, legutóbb pedig azért, mert kirabolta egy rajongóját(!) egy benzinkútnál. 
Ő is többször beszélt nyilvánosan a drogfüggőségéről.

Nelly
A rapper azt állította, hogy a drogok, amiket nála találtak, nem az övé, hanem a “sötét alakoké”, akiket felengedett a turnébuszra. A rend őrei nem hitték el a magyarázatot, ezért marihuána és metamfetamin birtoklásáért előállították. 

A “Nyugati” ugyan eljátszott, de mégis inkább demokráciában mint itthon, már végbe mentek különféle folyamatok a társadalom minden szintjén ami a kannabisz-hoz való agy mosott hozzáállást illeti, amihez nagymértékben hozzájárult a “sztárvilág” folytonos baki-hulláma amit valószínűleg minden halandó ember tapsikolhatott az elmúlt években.

De akkor kik azok a hírnévvel és ismeretséggel bíró sztárok, akik valójában meghatározták eme témának a mondhatni pozitív megítélését ?

Ezekből gyűjtöttünk össze néhány ikonidus szereplőt a múltból, hogy lássuk ez hogyan nyilvánult meg máshol fejlettebb országokban…

Íme :

Némi emléket emelve egyik példaképemnek, és az egyik kedvenc írómnak egyben, kezdeném első körben

1: Hunter Stockton Thompson -al (1937. július 18. – 2005. február 20.) amerikai író és újságíró. Pályafutását sportújságíróként kezdte, és úgy is fejezte be, a kettő között pedig számos témáról írt: az Amerikai Álom haláláról, számos választási kampányról, motorosbandákról, politikáról és közéletről.

Nos, Hunter S. Thompson nem véletlenül volt az egyik leglegendásabb író a XX. században: nem csak művei voltak elképesztőek, de az élete is elég kalandos volt, meg persze fürdött a szeszben és drogokban. (Wikipedia ITT)

Az író fő ismertetőjegye színes és hivalkodó stílusa, ami különösen a Félelem és reszketés Las Vegasban című regényében szembeötlő, amelyben a szerző teljesen elmossa a határokat az író és a témája, valamint a tények és a fikció között. A sokak által utánozott gonzo újságírás megteremtése szintén az ő nevéhez fűződik.

Íme egy napja : KATT IDE

2: Cordozar Calvin Broadus, Jr. művésznevén Snoop Dogg (korábban Snoop RockSnoop Doggy Dogg, Snoop Lion), amerikai rapper, producer és színész. Ő az egyik legismertebb rapper a nyugati parton. Snoop Dogg a tagja volt a Crips nevű utcai bandának középiskolás korában. A középiskola elvégzése után letartóztatták kokain birtoklásáért és hat hónapot kapott a Wayside megyei börtönben. Zenei karrierje 1992-ben kezdődött, amikor Dr. Dre felfedezte. Sok számon szerepelt Dre debütáló albumán, a The Chronicon.

Húsz éve vagyok a marihuána mestere, és a legalizálásért vívott küzdelem harcosa” – jelentette ki Snoop Dogg, miután betört az amerikai marihuánapiacra Leafs By Snoop nevezetű marihuánamárkával. A Drop It Like It’s Hot című rapsláger előadója igazolva érzi önmagát, amióta Colorado 2014-ben legalizálta az indiai kendert, és e példát azóta mások mellett a saját állama, Kalifornia is követte.

Naponta 81 spanglit szívok, persze nem mindet tekerem meg magamnak. Sokat megcsinálnak nekem – árulta el Snoop 2012 nyarán egy rajongókkal folytatott csetelésen. Pár hónappal később a tinédzser fiá­val élő videóban drogpipázott a rapsztár. – Már a gimi óta szívok – mondta Cordé Broadus (23), aki szintén zenélésből szeretne megélni, mint a papája, bár a 193 centi magas fűfejrapper ennél viszontagságosabb utat tett meg az első spanglitól az első sikerig.

– Mások csak dumálnak arról, hogy stricik voltak, de én tényleg az voltam, méghozzá több mint egy éven keresztül – magyarázta a Rolling Stone 2006-os interjújában Snoop, aki az apját nem ismerte, és négyéves volt, amikor a mostohaapja is lelépett. Mindez a kaliforniai Long Beach városában történt, ahol általános iskolásként került először őrszobára, mert kokainnal kereskedett. Nagykorúságát köve­tően az őrszoba lett a második otthona, de közben zenei tehetségére is fény derült, és miután Dr. Dre lehetőséget adott neki, lemezszerződést kapott. Az album felvételei alatt gyilkossági ügybe keveredett, de tisztázta magát. Ekkor már nyelte az indiai kender füstjét mázsaszámra.

Azt sem könnyű összeszámolni, hányszor indult már ellene eljárás kábítószerbirtoklás miatt. Svédországból és Norvégiából ki is tiltották. Ezek persze cseppet sem érdeklik, aggódás helyett általában teker egy újabb spanglit.

3: Oprah Gail Winfrey 1954. januárjában született a Mississippi állambéli Kosciuskóban. Anyja tinédzserlányként, véletlenül esett teherbe esett egyik szintén kamasz barátjától, aki szénbányászattal foglalkozott. Így a kislány élete elsõ pár évében nagyanyjának gondjára volt bízva, míg anyja utazgatott. A nagymama három éves kora előtt megtanította unokáját olvasni, aki egy évre rá már verset adott elõ, és a Bibliából olvasott fel.

Oprah Winfrey amerikai talk show-királynő összesítésben lett az első, de a 275 millió dolláros (több mint 44 milliárd forintos) éves bevételével nem ő kereste a legtöbb pénzt, hanem a Harry Potter-könyvek szerzője, az összesítésben kilencedik J.K. Rowling. Az angol írónő 300 millió dollárt (több mint 48 milliárd forintot) zsebelt be egy év alatt. Oprah ugyanakkor első lett a televíziós és rádiós megjelenések listáján, az Interneten a második leggyakrabban említett sztár volt az elmúlt évben, a nyomtatott sajtóban pedig az ötödik.

Azt már nem is kell mondanunk, hogy Ophra számtalan képet töltött már fel a közösségi oldalaira amin éppen vidáman szívja a Joint-ot!

4: Barack Hussein Obama 

Barack Obama történelmet írt: ő az első fekete férfi, akit az Amerikai Egyesült Államok elnökévé jelöltek. Életrajza egyik fejezetében arról ír, hogyan értette meg apját, aki elhagyta őt, hogyan tért vissza ősei földjére, Kenyába, és hogyan ismerte meg imádott feleségét.

“Mint ahogy azt alaposan feltárták, gyerekként én is szívtam füvet. Szerintem ez egy olyan rossz szokás és bűn is egyben, amely nem különbözik nagyban a cigarettától, amelyet ifjúkoromtól felnőtt életem nagy részén át szívtam. Nem hiszem, hogy (a marihuána) veszélyesebb lenne, mint az alkohol” – mondta Obama.

FIGYELEM EBBEN A VIDEÓBAN ÉRZELMEKET FELKAVARÓ, AGYMOSÁSRA POZITÍVAN ALKALMAS TERÁPIÁS JÓL MEGFOGALMAZOTT REJTETT ÜZENET TALÁLHATÓ !

A volt amerikai elnök saját lányait arra figyelmeztette, hogy a marihuána élvezete “rossz ötlet, időpocsékolás és nem túlságosan egészséges”. Obama szerint a könnyűdrog használata “rossz szokás”, de szerinte az emiatt kiszabott büntetések aránytalanul nagy mértékben sújtják a szegény afroamerikai és spanyolajkú fiatalokat, miközben a középosztálybeli felhasználók általában megússzák a súlyos büntetést.

Kijelentései és lépései nagymértékben hozzájárultak, a jelenlegi globális legalizációs út megalapozásához !

5: Robert NestaBob Marley” (February 6, 1945 – May 11, 1981) a reggae műfajának koronázatlan királya, a rasztafári mozgalom legismertebb képviselője. A The Wailers együttes frontembereként robbant be a köztudatba, politikai és zenei jelenlétével egy meghatározó alak volt. Dallamait a mai napig előszeretettel hangoztatják szerte a világon, hiszen zenéjének diadalútja még mostanáig sem ért véget. Igen fiatalon, súlyos rákbetegség következtében távozott el az élők soraiból.

Még halála után is tovább küzdhet Bob Marley a marihuána élvezeti célú fogyasztásának elfogadtatásáért:” az ő nevét viseli az első marihuána-világmárka, a Marley Natural. A Marley Naturalt a marihuána lépésről lépésre történő legalizálásával több amerikai államban is prémiumkategóriás kannabiszként árusítanák majd

Marley maga is marihuánafogyasztó volt. A zenész rasztafári hite fő alkotórészének a drogfogyasztást tekintette; a kannabisz számára szentség volt, amelynek legalizálásáért egész életében küzdött.

Bob Marley élete során 13 gyereket mondhat magáénak, köztük Damian Marley fiát. És az ifjabb Marley nem rejti véka alá, hogy szereti a marijuanát, sőt!

6: LeBron James (1984. december 30.) amerikai kosárlabdázó. 2004-ben az év újonca. Háromszoros NBA bajnok. 2003 és 2010 között a Cleveland Cavaliers játékosa, majd a Miami Heat húzóembere. 2014-ben visszatért Clevelandbe.

Napjaink egyik legjobb kosárlabdázója saját elmondása szerint középiskolás kora óta használ kannabiszt és ezt sose titkolta, sőt rendszeresen jelezte már a média felé, hogy ő ezt nem tartja nagy dolognak.

Több amerikai futó állítja, hogy a sport és a marihuána használata összeegyeztethető, sőt a kannabisz pozitív hatásai segíthetnek a regenerációban és a fájdalom elviselésében.

Az Egyesült Államokban már több olyan csoport alakul, amely a kannabisz hatóanyagának, a THC-nek szélesebb körű használatát is lehetővé tenné a sportban. A füvet azonban nem feltétlenül elszívnák, hanem oldatokban, kenőcsökben vagy ehető formában alkalmaznák futás után. Az ultrafutók egyre többet beszélnek a használatáról és előnyeiről, már a Wall Street Journal is beszámolt erről a trendről. Az egyik ultrafutó arról számolt be, hogy hetente négyszer-ötször használ marihuánát, de kizárólag edzések után.

8: Morgan Freeman (MemphisTennessee1937június 1. –) többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikaiszínész. Ismertségre az 1990-es években tett szert, miután több hollywoodi sikerfilmben is feltűnt.

Freeman 1967. október 22-től 1979-ig volt Jeanette Adair Bradshaw férje. 1984. június 16-án vette el második feleségét, Myrna Colley-Lee-t, akitől Morgana nevű lánya született. Korábbi kapcsolataiból két fia van, Alphonso és Saifoulaye, s mellettük adoptálta első felesége lányát, Deenát. Freeman a Mississippi állambeli Charlestonban, illetve New York Cityben él. Rendelkezik privát pilótaengedéllyel és társtulajdonosa és működtetője a Madini nevű étteremnek, illetve a Ground Zero bluesklubnak; mindkettő Clarksdale-ben, Mississippiben található.

Freeman ellenzője a Black History Month-nak („Fekete Történelmi Hónap”), s nem vesz részt semmilyen ehhez kapcsolódó eseményen. Úgy nyilatkozott, „Nem akarok fekete történelmi hónapot. A fekete történelem az amerikai történelem.” Szerinte az egyetlen módja a rasszizmus megállításának, ha nem beszélnek róla többet, s megjegyzi, hogy nincs „fehér történelmi hónap.” Egy a 60 Minutes műsorvezetőjének, Mike Wallace-nak adott interjúja során azt mondta, „Nem nevezem többé fehér férfinek, s arra kérem, hogy Ön se nevezzen engem többet fekete férfinek.”[6] A színész 2010. február 9-én mégis részt vett a Fekete Történelmi Hónap (Black History Month) keretében rendezett koncerten a washingtoni Fehér Ház nagy báltermében.

2006. október 28-án Freemant életműdíjjal tüntették ki az első Mississippi’s Best Awardson, Jacksonban, a nagyvásznon és azon kívül végzett munkájáért. „Ő afféle apafigura számomra,” mondta C.A. Webb, az esemény alapítója. „Mr. Freeman azon emberek közé tartozik, akiket egyszerűen tisztelsz, bármilyen szerepet is játszanak.”

Freeman Művészetek és Levelek Doktora tiszteletbeli diplomát kapott a Delta State Universitytől 2006-ban.

Morgan Freeman 2008. augusztus 3-án éjjel súlyos közúti balesetet szenvedett charlestoni otthona közelében, Mississippi államban. A 71 éves Freeman által vezetett autó lesodródott az útról és többször megpördült, mielőtt megállt volna. A színészt légi mentők szállították kórházba. Azóta képtelen volt mozgatni bal kezét, amiről 2013-ban kijelentette, hogy idegi károsodás miatt véglegesen megbénult. Emiatt több hobbijáról le kellett mondania, így a repülőgép-vezetésről és a vitorlázásról is, de mint mondta, a golf megmaradt számára, továbbra is tud dolgozni, és sétálni mindig el tud menni a birtokán.

Bármilyen formájában fogyasztom. Megeszem, megiszom, füstölöm vagy felszívom.

A 77 éves színész az autóbaleset óta, folyamatosan fájlalja a karját és elmondása szerint csak a marihuána enyhíti kínjait. Freeman szerint annál nagyobb érv nem kell a szer mellett, hogy a gyermekek esetében az epilepsziás nagy rohamokat is csökkenti. Úgy véli, itt az ideje, hogy az egész világon legalizálják.

Értelem szerűen a lista nem kerek, és közel sem ennyi ismert ember állt már ki a nyilvánosság elé, és azzal változtatta meg a közvéleményt, vagy rombolta a sztereotípiákat.

A lista szinte végtelen, és még fogok is vele foglalkozni, csupán szerettem volna, néhány egymástól független példával élni arra, hogyan lehetne nálunk is változtatni a saját kis “buborék demokráciánkban” más fejlettebb országok változásaiból okulva !

Vélemény, hozzászólás?