Marihuána vs Kriptovaluta: “A jövő harca”

A kriptovaluta és a kannabiszipar változó területének részletes útmutatója.

Az utóbbi években a marihuána és a kriptovaluták piaca kibővült. A fogyasztók számára mindkét világ izgalmas új szabadságot kínál azokon a piacokon, amelyek korábban tele voltak korlátozásokkal. Manapság egyre többen szeretnének maguknak jogszerűen marihuánát vásárolni. Ezen felül olyan pénznemben költenek és befektethetnek, amely mentes az állami banki korlátozásoktól és az adatvédelmi aggályoktól. A befektetők számára mindkét piac bizonyos fokú jogi bizonytalanságot és magas kockázatot jelent, hatalmas haszonnal jár.
A kannabiszpiac és a kripto-világ méretének növekedésével és elismert legitimitásával csak idő kérdése volt, hogy a marihuána és a kriptovaluta összejön-e. Most, a kannabisz és a kriptovaluta a modern gazdaság azon részét vezérli, amely gyors ütemben és folyamatosan változik.
Mi a Cryptocurrency?

A kriptovaluta peer-to-peer digitális valutarendszer. Egy decentralizált hálózaton alapul, amelyet blokkláncnak hívnak. A platform decentralizált jellege miatt a kriptovaluta-tranzakciók mentesek a merev díjaktól és a hagyományos pénzügyi intézményeken keresztül folytatott tranzakciókra vonatkozó szabályoktól.
A kriptovaluta három fő ismérve a titoktartás, az integritás és a hitelesítés. Ez azt jelenti, hogy a rejtjelezési tranzakciókat a részt vevő felek mellett senki sem tudja nyomon követni vagy megérteni, a tranzakció adatait semmilyen módon nem lehet megváltoztatni, és a feladó és a fogadó könnyen megerősítheti az egymás közötti tranzakciót. Nincsenek közvetítők kriptovalutában, ahogy vannak a hagyományos banki és fizetési módszerek használatakor. Ez azt jelenti, hogy nincs korlátozás arra, hogy mikor, hol és hogyan lehet a valutát használni. A fogyasztók kriptovalutákkal vásárolhatnak mindent, az ajándékkártyáktól és a szoftverektől a tiltottabb termékekig. Ez utóbbi ellentmondásossá tette a platformot.

Miért pont kannabisz és kriptovaluta?
A kriptovaluta világához hasonlóan a legális kannabiszpiac is fejlődött a körülötte levő heves vita ellenére. Az orvosi marihuána programok több államban és országban érhetők el, mint valaha, és a legális rekreációs marihuánát egyre több helyen hagyják jóvá. A legális kannabisz támogatói ezt a személyes szabadság előrelépéseként ünneplik.
Egyesek szerint a kannabisz és a kriptovaluta kombinációja még nagyobb rugalmasságot és szabadságot teremt. Számos oka van annak, hogy a kriptovaluta-támogatók úgy érzik, hogy a két világ tökéletesen illeszkedik egymáshoz.
Szövetségi banki törvények

Az egyik legmaghatározóbb tényező, amely összehozta a marihuánát és a kriptovalutát, a kannabisz szövetségi tilalma az Egyesült Államokban. Azon államokban, amelyek legalizálták az orvosi és / vagy rekreációs marihuánát, minden betéti vagy hitelkártyával járó kiskereskedelmi tranzakciót pénzügyi intézményen keresztül kell feldolgozni, amelynek be kell tartania a szövetségi törvényt. Emiatt sok bank vonakodik bármilyen kapcsolat létesítését a marihuána-ipar vállalkozásaival , mivel a marihuánát az USA szövetségi kormánya továbbra is illegálisnak tekinti.
Mivel a marihuána-automaták ki vannak zárva a bankokkal fenntartott kapcsolatokból, kizárólag készpénzel lehet őket használni .Ez több nehézséget hoz létre. Először, az automatáknak naponta nagy mennyiségű készpénzt kell kezelniük. Ez lehetővé teszi, hogy a tolvajok könnyű zsákmányhoz jussanak.
Az a tény, hogy csak készpénzzel lehet vásárolni, problémákat vet fel az adóidő körül. Néhány gyógyszertér tulajdonosának óriási mennyiségű pénzt kell tartania órákig azért, hogy az állam IRS-irodájában készpénzben fizessen adókat. Annak ellenére, hogy a marihuána szövetségi szinten illegális volt, a kannabiszvállalkozók továbbra is adót fizetnek az általuk megszerzett pénzért (2018-ban a becslések szerint a marihuána vállalkozások 2,8 milliárd dollárt fizetettek szövetségi adókban ). Amíg a szövetségi törvény meg nem változik, ennek a pénznek a nagy részét készpénzben fizetik ki.

A készpénzes tranzakciók az amerikai marihuána-automatákban sok vásárló számára szintén hozzáférhetetlen. Egy tipikus kiskereskedelmi műveletnél az összes ügyletnek csak 32% -át készítik készpénzzel. Mivel az emberek többsége inkább a betéti és hitelkártyákat részesíti előnyben. Egyes viszonteladók, a vásárlók kényelme érdekében telepítettek ATM-eket, ám a szakértők szerint a kriptovalutára való áttérés jelentősen csökkentené a készpénzigényt.

A kriptovaluta típusai

A kriptovaluta egyik legérdekesebb oldala, hogy nem csak egy formája van;  az emberek szabadon választhatják meg a kriptovaluta típusát, amellyel kereskedni szeretnének, ugyanúgy, mint a vállalkozások szabadon választhatják meg, hogy milyen kriptovalutát szeretnének elfogadni. A kriptovaluta tradicionális formái között vannak olyan marihuána-érmék is, amelyeket kifejezetten a kannabiszhoz kapcsolódó tranzakciókhoz fejlesztettek ki.

Marihuána kriptovaluták
Idővel a kriptovaluták fejlesztői egyfajta kannabisz-Bitcoinról álmodoztak – egy olyan kriptovaluta-fajtáról, amelyet a marihuána vállalkozások fizetési módjának a szokásos formájaként alkalmaznak szerte a világon. Ebből a vizióból különböző kannabisz-kriptovaluták jöttek létre néhányuk többet ér, mint más fajták.

PotCoin
A POT ticker védjegy alatt működve a PotCoin 2014. január 21-én, 16: 20-kor került kiadásra. Megjelenésének pontos időpontja nem volt véletlen; az alapító kanadai vállalkozók (Hasoshi, Mr. Jones és Smokemon 514 nicknéven működtek) azt akarták, hogy a Potcoin a világon a választott marihuána kriptovalutává váljon. Létrehozása óta a PotCoin az egyik legnépszerűbb marihuána kriptovaluta.

A PotCoin történetének figyelemre méltó pillanatai közé tartozik az, hogy 2014 júliusában elérte a mindenkori legmagasabb 1 860 000 dolláros piaci kapitalizációt. 2018 júniusában Dennis Rodman volt kosárlabda-csillag felháborodást váltott ki, amikor Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és az észak-koreai szingapúri csúcstalálkozóján jelent meg. Vezető Kim Jong-un PotCoin pólót viselt.
CannabisCoin
A CannabisCoin, a CANN ticker alatt működve, néhány hónappal a PotCoin után alakult ki 2014-ben. Azóta ez lett a piac egyik legnépszerűbb kannabisz-kriptovalutája.
A CannabisCoin-t azzal a céllal hozták létre, hogy a tranzakciók megkönnyítésére összpontosítson az orvosi marihuána iparban. A platform fejlesztői „CANNdy:” néven fejlesztették ki, amelyet orvosi marihuána kereskedők adományoznak az asszisztensek és az üzlettulajdonosok számára annak érdekében, hogy megbecsüljék ügyfeleiket.

DopeCoin
Az Adam „Dopey” Howell által 2014 februárjában létrehozott DopeCoin-t úgy hozták létre, hogy modern és biztonságos módon biztosítsa a marihuána rajongók számára a kannabiszhoz kapcsolódó termékek vásárlását . Míg más kannabisz kriptovaluták elsősorban a legális marihuána piacra összpontosítanak, a DopeCoin alapítója előrelátással volt a tekintetben, hogy a DopeCoint a fekete piacon vásárló fogyasztók is használják. 200 millió DopeCoin létezik, ezek közül több mint 117 millió már forgalomban van.

HempCoin
A HempCoin (THC kód) 2014-ben jött létre, mint fizetési megoldás a legális kannabisz, valamint a mezőgazdaság, a kender és a dohányipar számára. A HempCoin elképzelése az, hogy elérhető legyen a kannabisz kriptovaluta online vásárlásokhoz, valamint személyes tranzakciókhoz kártyaterminálokon és értékesítési pontokon keresztül.

A kriptovaluta kihívásai a kannabisziparban
Annak ellenére, hogy a kannabiszvásárláshoz való Bitcoin-ra vagy valamilyen marihuána-érmére való átállás lehetséges előnyökkel jár, az ellátók lassacskán kezdték elfogadni fizetési módként. Furcsa módon ez részben annak a bankrendszernek a következménye, amely nagyrészt kiszorította a hivatalokat. Sok üzlettulajdonos is vonakodik bejutni egy állandóan változó kriptovaluta piacra – különösen, ha a kevésbé ismert érmékről van szó.

A papírozás hiánya
A kannabisz-forgalmazók törvényes szürke övezetben találják magukat, amikor az állami és szövetségi törvényekről van szó. Ennek ellenére többségük próbálja keményen betartani a szövetségi és állami adó- és szabályozási jelentési követelményeket. Egyes, korlátozott banki kapcsolatokkal rendelkező ügyintézők szerint ezek a kapcsolatok megszakadnak, ha bármiféle készpénz nélküli valutát használnak. Különösen mivel a pénzügyi tényezők tisztázatlanok a kriptovaluták besorolása szempontjából, a gyógyszertárak tulajdonosai attól tartanak, hogy ennek bevezetése szövetségi ellenőrzést tehet szükségessé, valamint potenciálisan megzavarhatja a szükséges vetőmag-nyilvántartás vizeit.

Örökké fejlődő kriptopiac
Egy másik tényező, amely egyes vállalkozásokat visszatarthat kriptovalutától és különösen annak kevésbé ismert formáitól a kriptoiparon belüli változások üteme. Az egyik tényező a kriptovaluták volatilitása: az adott kriptovaluta értéke vadul ingadozhat akár egy nap alatt is. Ez arra készteti az online kiskereskedőket, hogy korlátozott időtartamot kínálnak (például 10 perc), amelyben például egy bizonyos Bitcoin-összeget át kell utalni a bevásárlókosár-rendelés fizetése érdekében.
Míg az összes típusú kriptovaluta – beleértve a marihuána érméket is – egyre népszerűbb, ez nem azt jelenti, hogy mindegyikük megtartja értékét, miután elérte a kriptopiacot. A Düber érme az egyik ilyen valuta. A tokeneket 2017-ben kannabisz kriptográfiaként jelentették be, amelyek forradalmasítanák a marihuána ipart. A Düber tokeneket információcserével (áttekintések, márka hivatkozások, közreműködő tartalom) megosztásával, valamint részt vevő kiskereskedőktől történő beszerzéssel lehet megszerezni. Sajnos, a cikk közzétételének időpontjától kezdve a Düber érme-webhely eltűnt, ahogy a magukat a zsetonok is. A kriptovaluták, mint például a Coinye és a BitConnect, többek között hasonló sorsot szenvedtek.

Marihuána vs kriptovaluta: a jövő gazdasága?
A felszínen a kannabisz és a kriptovaluták piaca meglehetősen eltérő. Az egyik egy régóta tiltott növény, koncentrátumai, valamint a növény termesztéséhez és fogyasztásához szükséges eszközök értékesítésében működik. A másik a valuta módszerének a felajánlására összpontosít, amely mentes a kormány által támogatott valutákra vonatkozó korlátozásoktól és rendeletektől.
A különbségek ellenére a marihuána és a kriptovaluták piaca is meglehetősen közös. Mindkettő a szabályozási szürke területeken működik, és mindkettő támogatói harcolnak a legitimitásért. A kriptovaluta és a legális marihuána is egyre inkább mainstream lesz és egyre növekvő számú ember veszi körül őket.
Számos kriptovaluta-támogató úgy véli, hogy a Bitcoin, a PotCoin és a CannabisCoin platformok által kínált anonimitás és szabályozás hiánya megoldhatja a marihuána iparának vállalkozásainak pénzügyi akadályait. Csak az idő fogja megmondani, hogy az tenyésztők és a kannabiszhoz kapcsolódó egyéb vállalkozások átveszik-e a kriptovalutát vagy várnak, hogy bekerüljenek a hagyományos banki rendszerbe, vagy akár a kriptográfiai és a hagyományos fizetési módok mellett egyaránt kitartanak, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítsanak ügyfeleik számára. (Írta: Incubus )

Vélemény, hozzászólás?