Katona István: Marihuána a gyógyítás szolgálatában egy magyar neurobiológus szemével

Szervezetünk termel hasonló anyagokat, mint a marihuána hatóanyaga, a kannabisz, ezeket endokannabinoidoknak nevezik. Az ezeket felfogó molekulák, receptorok szinte minden sejtünkön megtalálhatók, és sokféle szerepet játszanak a szervezet működésében. A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet egyik Lendület kutatócsoportja Katona István vezetésével ezeket kutatja.

Arról, hogy hogyan kezdtek ezzel a témával foglalkozni több, mint egy évtizede, így mesél: “Teljesen véletlenül kezdtünk ezzel foglalkozni. Freund Tamás a gátló idegsejtek kutatásával foglalkozott, és volt egy izgalmas sejttípus, amiről szinte semmit nem tudtunk, és az előkíséreltek azt mutatták, hogy ezen az idegsejten ott van ez a bizonyos receptor, ezért kezdtük ezt vizsgálni. Közben viszont kiderült, hogy ez a mellékszál sokkal izgalmasabb, mint az eredeti érdeklődésünk. A PhD munkám során kimutattam, hogy ezek a receptorok, érzékelők mindig a küldő idegvégződéseken foglalnak helyet, és azt befolyásolják, hogy mennyi ingerületátvivő anyag szabadul fel belőlük, éspedig csillapítják ezt a felszabadulást, gyengítik, féken tartják a szinapszis működését. Ami ebben az esetben azt jelentette, hogy csökkentik a gátlást, elengedik a serkentést a felfogó idegvégződésen. Később kiderült, hogy a serkentő idegsejteken is megtalálható ez a receptor, és ott viszont a serkentést szabályozza, csökkenti. Vagyis ez egy finomhangoló rendszer, amelyik alapszinten nem nagyon játszik szerepet, de ha megjelenik egy fokozott aktivitás, akkor ezt visszaszabályozza, beállítja, hogy milyen hatékonyan működjön a szinapszis. A negatív visszacsatolásnak szinte tankönyvi esete a serkentő szinapszisokban működő endokannabinoid jelpálya. Egyik legizgalmasabb kutatási eredményünk az volt, hogy a marihuána szabadidős használata során a kannabisz hatására eltűnnek ezek a receptorok, megszűnik ez a visszacsatolás.” A beszélgetés házigazdája Egyed László.

Érdemes 50 perctől odafigyelni mert lényegében az úr elmagyarázza, hogyan képes a kannabisz azonnal megállítani egy epilepsziás rohamot, vagy kezelni a depressziót és egyéb más helyzetekben, fontos szerepet játszani…

Vélemény, hozzászólás?