Kannakonyha : Főzni kannabisszal, avagy szívni, vagy megenni érdemesebb? (Recept a cikkben)

A dohányzás egy az emberiség sok bizarr rítusa közül. Egyetemesen gyakorolják, többé-kevésbé, mind a primitív és fejlett társadalmakban. Ki tudná megmondani, hogy ez természetes, vagy sem? Talán, legalábbis néhány fajunk számára, annyira genetikai kényszer dohányozni, mint a pókoknak a fonás és a lemmingeknek a megfulladás. Sokan érzik azonban közülünk, hogy nem a tüdőnk legfőbb érdeke, hogy nagy mennyiségű salakot lélegezzen be. A ho, kátrány és durva füst bármilyen anyagból, legyen az dohány, kender vagy finom gyógynövény, irritál, megzavarja az oxigénfelvételt, és felgyorsíthatja a tüdő-rendellenességek kialakulását az erre hajlamos egyéneknél.

A fűszívás logikus alternatívája annak evése. A kényelem azonban gyakran befolyásolja a választásunkat. Egyszerűbb meggyújtani egy cigarettát, mint egy órát a forró sütő mellett eltölteni, és még egyet arra várva, hogy a munkánk eredménye hatni kezdjen. Mi több, sokan közülünk annyira megrögzött dohányosok, hogy valószínűtlen, hogy megváltoztassák szokásukat bármilyen kis okból, mint a légzőszervük egészsége. Tehát, hacsak az olvasó nem egészségmániás, aki tüdeje működésének fenntartását bálványozza, miért váltana egy tisztességes, normális, kenderszívó állampolgár az evésre?

Ha a kannabiszt szívják, a hatás majdnem azonnali. Némelyik fűnek kb. öt percbe telik, amíg teljesen kifejti hatását, de a hatás egy része általában egyből érezhető. Szívástól a “high” általában egy-két és fél óráig tart, és amikor kezd elmúlni, újra elérhető egy pár szippantással.

Ha a kannabiszt elfogyasztják, fél- másfél órát kell várni, amíg a “high” első stádiuma egyáltalán érezhető lesz. Ezután az eufórikus állapot fokozódása folytatódik. Ez ekkor négy-nyolc óráig tarthat, némely esetben még tovább is. Ez a hosszan tartó “high” igen értékes lehet annak, aki olyan helyen van, ahol nem tud kényelmesen újra betépni a nehezen elrejthető füsttel. Ez mindig olyan kontra-hedonisztikus bosszúság, például, megpróbálni lopva szívni néhány sietős slukkot a WC-ben egy két felvonásos darab szünetében. Ha a színházrajongó inkább eszi, mint szívja a kendert, kellemesen be lehet tépve akár egy egész wagneri opera alatt, és még hazaérkezéskor is Valhallában érezheti magát.

Habár az elfogyasztott kannabisz hatásának kezdete akár 90 percet is igénybe vehet, a legtöbb recept ebben a könyvben gyorsabb működésre van kitalálva. Számos közülük akár tizenöt percen belül megadhatja az elso észrevehető lökést az ínyencnek.

A felszívódás különböző módja miatt az elfogyasztott kannabisz pszichofarmakológiai hatásai különböznek az elszívott anyagétól. Szíváskor az aktív anyagok jó része megváltozik vagy megsemmisül az égés folyamán. A különböző enzimek és más emésztő folyadékok, amiknek a kannabisz gyantán kell dolgozniuk, mielőtt azok megemésztődnének, valamiképp megváltoztatják az aktív anyagok szerkezetét, és nem kétséges, hogy a “high” kényes milyenségét is. Ezek a különbségek, habár enyhék és talán túlságosan hajlanak a szubjektív leírásra, hogy itt beszámoljunk róluk, tisztán megfigyelhetők lesznek még egy kezdő számára is. Más különbségek, amik könnyebben leírhatók, a fogyasztás utáni késleltetett reakciónak köszönhetők. Itt a hatások kevésbé lesznek hangsúlyosak a kezdeti szakaszban, mint a szívásnál. De ahogy telnek a percek, a “hasis evő” “high”-a sokkal lehengerlőbbé válhat, mint amit valaha is tapasztalt az, aki szív. Ezt fokozza a tény, hogy aki eszi, az nem kapja ugyanazokat az azonnali jeleket, amik megmondják annak, aki szív, hogy ennyi elég volt. Tehát, amikor végül bejön neki, tényleg bejön–és még mindig jön.

A fenti okok miatt, az elfogyasztott kannabisz gyakran hallucinogénebb, mint a füst. Térbeli torzulások, makroszkópia (tárgyak a normálisnál nagyobbnak tűnnek) és mikroszkópia (kisebbnek tűnnek) előfordulása is valószínűbb. Ezt észben kell tartani, ha valaki járművet szándékozik vezetni, vagy olyan feladatot vállalni, ami pontos érzékelést, ítélkezést és reakciót igényel.

A cigarettasodrás és a pipatömés szertartásának, és annak továbbadásának egy kisebb baráti körben megvan a letagadhatatlan varázsa. De ugyanígy a konyha alkímiájának is, és a jó étel megosztásának öröme jó társasággal.

A szívás egy feltehető előnye, hogy ily módon valójában lehetetlen a túladagolás. Ha valaki túl sokat szív, vagy abbahagyja, vagy beájul (remélhetőleg nem az ágyban, miközben kezében az égő cigaretta). Viszont a kelleténél tízszer többet is megehet valaki, és még ehet, mielőtt a “high” első hatásai megérkeznének. Ha így teszi, végül elveszti az eszméletét 12-48 órára, attól függően, mennyit evett. Hacsak a fogyasztó nem a belső ur egy merész asztronautája, aki vakmerő és hirtelen ugrásokra törekszik a kitárult vagy beszűkült tudat feltérképezetlen régiójába, mi általánosan javasoljuk, hogy az átlagos ínyenc elővigyázatosságot gyakoroljon, amikor a drogtoleranciája szélső határait próbálja meghatározni. Amikor kísérletezni kezdünk bármilyen ismeretlen anyag dózisaival, a legjobb szabály, természetesen kis mennyiséggel kezdeni és ha szükséges, fokozatosan növelni

HOGY A LEGTÖBBET KIHOZZUK BELOLE

Hogy a legjobb és leggazdaságosabb eredményt kapjuk a kannabiszos ételeknél, nem szabad megfeledkeznünk a kannabisz fizikai és kémiai természetének számos tényéről, és hogy az hogyan bomlik le és szívódik fel az emésztőszervekben. Az írónak nem áll szándékában, hogy terhelje vagy összezavarja az olvasót a tudomány túl sok bonyodalmával, azonban néhány részlet alapveto megértése értékes lesz, ha döntést kell hozni, hogy a legjobb eredményt kapjuk a legkisebb befektetéssel.

A KANNABISZ OLDÓDÁSA

A THC, a fu és hasis aktív hatóanyaga nem oldódik vízben; de olajokban, zsírokban és alkoholban oldódik. Ez már évezredek óta ismert. Indiai és más hasis evő civilizációk receptjei általában megkívánják, hogy a gandzsát vajban vagy ghee-ben (tisztított vaj) süssük ki, mielőtt a többi hozzávalóval kombináljuk. Mégis, a felvilágosult huszadik században találunk egyébként intelligens embereket, akik vízben forralják, és gyakran csak áztatják a marihuána leveleit, szárait és magvait, majd poharat pohár után isznak meg, a “high” üldözésében, ami talán sohasem érkezik meg. Ezután eldobják a leveleket, amik, habár nedvesek, még hatásosak. Ha a fú kitűnő minőségű és sok gyanta van a külsején, lehetséges, alapos forralás után, hogy ennek a gyantának egy töredékét megpuhítja a hő, és az kiúszik a teavízbe. Azonban világos, hogy a vízben forralás nem hatékony módja az olajban oldódó anyagok kinyerésének.

Ebben az írásban szereplő legtöbb recept magában foglalja a kannabisz gyanta kivonásának valamilyen formáját olaj vagy alkohol médiumba. Ezt a következő módszerek bármelyikével el lehet végezni: alkoholban áztatás vagy főzés; olajban vagy vajban hirtelen kisütés vagy fozés; nyersen összekeverni olajjal, vagy vajjal; összekeverni, melegítve vagy melegítés nélkül, egy olaj/víz emulzióval, mint a tej. A tej vajzsírokat tartalmaz emulzióban vízzel. A kannabisz anyagokat forralhatjuk tejben, és azok fel fognak oldódni ezekben a zsírokban. Ez az emulziós oldódás az alapja a bhang néven ismert ősi indiai italnak.

A KANNABISZ EMÉSZTÉSE

Számos módja van annak, hogy valaki megeméssze a kannabiszt, a hatásosság változó mértékével. A legegyszerűbb, habár nem a leggusztusosabb, összerágni és lenyelni 5-20 gramm marihuánát, ?-2 gramm hasist, vagy 1/10- ? gramm hasis olajat. Ezek az értékek nagyban változhatnak a hozzáférhető termékek hatóerejének nagy különbségei, és az egyéni tolerancia különbözőségei miatt. Amikor ezeket az anyagokat tisztán fogyasztjuk (üres gyomorra, persze), egy órát, vagy többet kell várnunk, az emésztőrendszerünk aktivitásától függően, amíg a kezdeti hatások tapasztalhatóak lesznek. Ez kevesebb időbe és kannabiszba kerül, ha az anyagot egy megfelelő médiumban gondosan feloldottuk. A második pont, tehát, hasonlít az elsőre. A THC hatásosabban szívódik fel, ha fel van oldva zsírokban, vagy alkoholban.

Ha zsírokat, vagy olajokat emésztünk, a máj jelet kap, hogy epét válasszon ki, ami ezután az epehólyagban koncentrálódik, és a patkóbélbe kerül. Az epe egy viszkózus, lúgos folyadék, ami segít a zsírok emulgálásában, emésztésében és felszívódásában. A kannabisz bizonyos mértékig stimulálja az epefolyást. Ha azonban a kannabiszgyantát zsírok jelenléte nélkül juttatjuk a szervezetbe, nem választódik ki elég epe, hogy előidézze a teljes felszívódását. Végül azonban, két- vagy négyszer annyi idő alatt a gyanta valahány százaléka felszívódik.

Ha étel kerül a gyomorba, az kavarog, miközben a sósav és az enzimek megkezdik az emésztését. Miután a gyomor tartalma folyékonnyá vált, belőle kis mennyiségek a patkóbélbe ürülnek 20 másodperces intervallummal, amíg egy bizonyos mennyiség fel nem halmozódik. Ezután ez a kiürülési folyamat lelassul. Nagyon kis mennyiségű zsír ekkor közvetlenül felszívódhat a vérbe a bél hajszálerein keresztül. Ezután az epe megkezdi munkáját, a zsírok emulgálását (nagyon apró cseppekben eloszlatja azokat vízben) és a zsírsavak némelyikét vízben oldódóvá teszi. Most már nagyobb mennyiségű zsír szívódhat fel a patkóbélen keresztül, amit nem emészt meg a hasnyálmirigy lipáz enzime a vékonybélben. Ahogy az emésztődő étel továbbhalad a patkóbélből a vékonybél alsóbb részei felé, a gyomor tartalmából több ürül a patkóbélbe, és hasonló elbánásban részesül. A gyomor kiürítésének teljes folyamata egy-négy órát vehet igénybe.

Megjegyzés: az a hír járja, hogy a vegetáriánusok nem állnak be annyira a fűtől, mint a húsevők. Ez az elképzelés nem abszolút alap nélküli; ez csupán az igazság elferdítése. A tudományos irodalomban legalább a korai tizenkilencedik századig visszamenőleg számos alkalommal lejegyezték, hogy míg a húsevő állatok (halak, kutyák, disznók, keselyűk, varjak, stb.) változatlanul és gyorsan kimutatják a marihuána bódító hatását, a növényevők, mint a ló, oz, majom, kecske, birka és tehén bármilyen beadott dózistól csupán jelentéktelen hatást tapasztalnak. Az ember képes alkalmazkodni akár a vegetáriánus, akár a húsevő diétához. Egy személy egyéni evési szokásainak, nem számít, milyen hosszan-tartók azok, nincsen semmilyen hatása a képességére, hogy élvezni tudja a kannabisz gyönyöreit.

ALKOHOL ÉS CUKOR

A kannabiszgyanta alkoholos oldata nagyon könnyen felszívódik, még az emésztőnedvek hiányában is. A gyomor nagyjából tárolóhelyként szolgál az étel számára, ahol azt előkészíti a további emésztésre. Csak néhány anyag, mint a víz, alkohol és néhány drog, szívódik fel közvetlenül ezen a szerven keresztül. Az alkohol meglehetősen gyorsan szívódik fel a gyomorfalon keresztül, és szállítóeszközként működik, ahogy más vele kombinált anyagokat is bejuttat a szervezetbe. Mivel a méz és cukor is gyorsan felszívódik a véráramba a belek hajszálerein keresztül, bizonyos mértékig ezek is szállítóeszközként szolgálhatnak. De mivel a THC nem oldódik cukrokban, a felszívódás mértéke eléggé korlátozott.

A gyomor részére egy hormon (enterogastrone) adja a jelet, hogy lelassítsa tartalmának kiürítését a patkóbélbe. Ezt a hormont a belek nyálkái (mucosa) bocsátják ki, ha cukor és/vagy zsírok vannak jelen a vékonybélben. Ha túl sok a jelenlevő cukor, az aktív gyantát tartalmazó zsírok tovább maradnak a gyomorban. Ebből az információból összefoglalhatunk még egy irányadó pontot: Egy kevés cukor jelenléte az alkoholban vagy egy olaj-alapú édességben valamennyire megkönnyítheti a THC felszívódását. Túl sok cukor azonban akadályozza a zsírok és THC tartalmuk emésztését.

FOZÉSMÓD VÁLASZTÁSA

Egy bevezető megjegyzést már tettem a marihuána szakácskönyvek ostobaságáról. Némelyik receptjük olyan nyelőcső-tágító finomság, mint a marihuána spagettivel vagy hasis stroganoff. Most képzeljünk el egy gyomrot tele spagettivel vagy stroganoffal, amibe több gramm marihuána van belekeverve. Két vagy három óra múlva mennyi szívódik fel ebből a bőséges ebédből a testbe? A negyede? Talán még egyharmada is, ha egy bivaly emésztőnedveivel bírunk. Egész nyilvánvalóan, ugyanennyi fog felszívódni az egyenletesen szétoszlott marihuánából is. A legtöbb még a vaskos ételcsomókban lesz, amik lomha útjukon araszolnak 9 méter bélen keresztül. Ennek annyiban lehet némi haszna, hogy a fokozatos felszívódás segíthet fenntartani a “high”-t több órával tovább, feltéve, hogy van bennünk elég, hogy kezdettől fogva beálljunk. A kannabiszos étel felszívódási rátája az emésztőszervi utazása során többé-kevésbé a következő: 1/3-a felszívódik az első 3-4 óra alatt a kezdeti “high”-hoz, 1/3-a fokozatosan felszívódik a következő 6-8 óra alatt, hogy úgymond fenntartsa a “high”-t, 1/3-a fel nem szívódott anyag, amit végül feláldozunk a városi csatornarendszernek. Ha a drága füvünk vagy hasisunk 30-40 százalékát le akarjuk húzni a mellékhelyiségben, azok a receptek megmutatják, hogyan. Ha nagyobb, jobb, és továbbtartó “high”-t akarunk kevesebb befektetésért, akkor olvassunk tovább.

Amit most megvitattunk, abból megállapíthatunk egy harmadik irányadó pontot: A megfelelő ételből egy kevés segít a kannabiszgyanta felszívódásában; túl sok étel csupán felhígítja a hatóerejét és elpocsékolja a nagy részét.

Ugyanebbol az okból a kannabiszt legjobb kis falatokkal kombinálni, semmint boséges ételekkel, és ezeket a falatokat nem már tele lévo gyomorra kell elfogyasztani.

Hozzá kell fűzni, hogy a kannabisz aktív gyantái oldékonyabbá válnak (még enyhén vízben oldódókká is) lúgos helyzetben. Savas körülmények zavarják az oldhatóságukat. A jelek szerint a gyanta legjobban a vékonybél felső részének lúgos nedvei hatása alatt szívódik fel. Az alsóbb belekben a felszívódás feltehetően egészen minimális. Az itt történő további felszívódás nem tesz hozzá a “high”-hoz, csupán fenntart egy gyenge bágyadt állapotot.

A FOZÉS HATÁSA A KANNABISZRA

Néha felteszik a kérdést: “Mi a hatása a sütés hőjének a kannabiszra? Tönkreteszi-e a hatóerejét?”

Rendes körülmények között a hatóerő nem romlik észrevehetően a főzéstől. Legnagyobbrészt, a hőmérséklet, ami elégetné vagy tönkretenné az aktív elemet, ugyanolyan gyorsan elrontaná magát a receptet is.

A THC hatóerő veszteség általában az oxidáció eredménye. Hacsak nem légmentes környezetben tartjuk a kannabiszt, ki lesz téve az oxidációnak. Fagyasztóban az oxidáció mértéke majdnem nulla. Szoba-hőmérsékleten az oxidáció egészen fokozatos. Tíz százalék veszhet el egy több hónapos időszak alatt. Magasabb hőmérsékleten, a trópusokon például, ez a csökkenés csak enyhén magasabb. Ha a kannabiszt nagyon forró helyen tartjuk, mondjuk 65 oC-on, vagy magasabban, egy sokkal tekintélyesebb hatóerőesést várhatunk ugyanannyi idő alatt.

Kannabisz vaj :

A kannavaj és kannaolaj elkészítési folyamata ugyanaz, de mi inkább teljes rügyeket (virágokat) használunk a kivonatokhoz, nem a leveleket vagy a szárat, mert minél jobb és erősebb kannabiszt használunk, annál jobb lesz a végtermék. A legjobb egy erős kivonat készítése és annak hígítása ízlés szerint sima vajjal vagy olajjal, amikor ételt készítünk.
Levelekkel is lehet készíteni, de az gyengébb lesz és sötétebb színű.

Viszont eme eljárással, könnyedén felhasználhatjuk a maradék trimminget, vagy akár csak az alsó virágzatot, a meglévő levelekkel is, hiszen egy kávénak vagy teának nem kell 6 órán keresztünk űrutazáshoz hasonlatos élményt adnia 🙂

A kannabiszt bármilyen természetes olajba ki lehet vonni, mi leginkább a kókuszolajat ajánljuk egészséges hatásai miatt. Továbbá magas zsírtartalmú, ami azt jelenti, hogy sokkal több kannabinoidot köt meg, amiket próbálunk bevinni.

A legtöbb recept azt ajánlja, hogy egy adag szervírozott étel 2-3 teáskanál gyógyszeres vajat vagy olajat tartalmazzon. Ha egy progresszív vacsorát tervezek, akkor kevesebbet használok az egyes fogásokban, hogy ne kényeztessem el túlságosan a vendégeimet. Alkalmanként gyógyszeres köretet kínálok, amely nem kötelező, aki szeretné, használhatja.

Hozzávalók:
1 uncia (28-29gr.) szárított kannabisz virág
2 csésze (0.5 liter) vaj vagy két csésze kókuszolaj

Felszerelés:
Nagy fazék
Fakanál
Nagy, átlátszó tál vagy konténer
Géz/Sajtvászon/Használt póló
Zsineg, gumiszalag vagy szalag

Elkészítés:

1. Lépés
Helyezze a kannabiszt egy konyhai robotgépbe vagy mixerbe. A kávédaráló is jól működik, minél finomabb a por, annál jobb.

2. Lépés
Tegyünk egy nagy serpenyőt a tűzhelyre és adjunk hozzá annyi vizet, hogy az kb. 10-12 cm mély legyen. A legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell, hogy a kannabisz mindig egy jó 3-5 cm-re legyen a serpenyő aljától.

3. Lépés
Ha a víz teljesen felforrt, adjuk hozzá a vajat, és hagyjuk teljesen elolvadni.

4. Lépés
Ha a vaj elolvadt, kapcsoljuk a hőfokot alacsonyra és adjuk hozzá a kannabiszt. A keveréket lassan és alacsony hőfokon kell főzni. Készüljünk rá fel, hogy a tűzhelyen kell tartanunk körülbelül 3 órán át és nem szabad hagynunk, hogy felforrjon! Kevergessük meg tizenöt percenként.

5. Lépés
Az eljárás kezdetén a keverék még víz színű és a kannabisz még nincs kivonva. A vaj színe el kezd megváltozni és a keverék sötét színű és sűrű lesz. Ez feltűnő különbség, amit szinte lehetetlen nem észrevenni.

6. Lépés
Amíg a kannavaj fő, készítsük elő a tálat a készterméknek. Tegyünk egy kétrétegű sajtvászont a tál fölé. Rögzítsük a helyén szalaggal, zsinórral vagy egy befőttes gumival. Hagyjuk a sajtvászont egy kicsit lazán, így nem fog mellémenni semmi, amikor öntjük a keveréket.

7. Lépés
Amikor a keverék vastag és fényes, öntsük a kannabisz vajat az edény fölé óvatosan, hogy ne ömöljön ki. Amikor a fazék üres, gondosan oldjuk el a zsineget vagy a gumiszalagot, vegyük fel a sajtvászont és nyomjuk ki az összes maradék vajat. Ne feledd, hogy minden forró lesz, ezért légy óvatos. Ez a része a folyamatnak egy kicsit macerás lehet, de megéri!

8. Lépés
Hagyjuk a kannavajat hűlni egy-két órán át. Soha nem jó valami forrót a hűtőbe tenni. Tartsuk a hűtőben, amíg a vaj és a víz külön nem válik. A vaj a felső rétegben gyűlik össze és megszilárdul. A THC és más kannabinoidok mostmár a vajba kapaszkodnak és már majdnem kész vagyunk.

9. Lépés
Egy késsel menjünk körbe a tál szélén és emeljük ki a vajat.

10. Lépés
Helyezze fejjel lefelé egy vágódeszkára és kaparja le a maradék főzővizet. A kannavaj kész. Most már felhasználhatja bármihez …

És végül íme egy másik alternatív recept is, videóval :

Vélemény, hozzászólás?