Hogyan számítsuk ki pontosan a THC-dózist a házi készítésű füves ételeknél

Az orvosi kannabisz használók körében az egyik leggyakoribb kérdés az, hogy hogyan lehet meghatározni a házi készítésű ételekben a THC-tartalmat. Amikor a kannabisszal való főzésről kezdtem írni megtanítottam az embereknek, hogyan kell megbecsülni egy ésszerű THC-dózistartományt, amelyet a főzés során fel lehet használni úgy, ahogyan a kannabisz szakácsok már évezredek óta teszik. Ezen „adagolási keret” meghatározása során olyan tényezőket kell egyensúlyba hozni, mint például a növényi potenciája és az ételt fogyasztó emberek toleranciaszintje.


Nehéz pontos mérési eredményeket kapni, ha növényi származékot laboratóriumi úton nem vizsgálták be. Ez egy több fordulóban elvégzett összetett elemzéssel történik. Még ha nem is ismeri az egyes kannabinoidok pontos százalékát, akkor is kaphat egy ahhoz nagyon közeli becsült értéket, amihez csak egy egyszerű formula szükséges.

De a 10–15 milligrammos variánsokon alapuló „adagolás keret” helyett nem lenne nagyszerű tudni, hogy adagonként pontosan hány milligramm THC-t tartalmaz az elkészített étel? Van egy képlet, mellyel egy nagyon jó becslést kaphatunk még akkor is, ha az általunk használt növényi származékot laboratóriumi tesztekkel nem vizsgálták. Teljesen tévedésbiztos ez a formula? Mivel a THC-szintek nagyon változók ezért nem, de nagyon jó megközelítőleges értéket kaphatunk.


Ha azonban olyan kannabisszal készít ételt, melyet laboratóriumban teszteltek, akkor ezzel a képlettel még pontosabban kiszámolhatja, hogy hány milligramm THC-t valamint CBD-t tartalmaz az otthon készített étel fejadagja.
Az alábbiakban kifejtem ezt a képletet, de Önnek nem kell aggódnia matematika elvégzése miatt, ugyanis rendelkezésünkre áll a Marihuana Dosage Calculator (marihuána dózis számító) eszköz, ami mindent feladatot elvégez Ön helyett.

A THC százalék meghatározása
Példának okáért mondjuk azt, hogy nem tudjuk mennyi THC van az Ön által felhasználni kívánt növényi származékban, hiszen a legtöbben nincsenek ennek tudatában. Egy 2009-es amerikai kormányzati tanulmány szerint a THC országos átlaga 10%, azonban tudjuk, hogy nem minden növényfajta ugyanolyan.


Állítólag a kormány a Mississippi Egyetemen olyan kannabiszt termesztettek kutatóik számára, amelyet 3% THC tartalmúra becsültek, míg egy 2015. évi Coloradoban készített tanulmány, amely ebből az államból 600 mintát elemzett, tartalmazott néhány felső kategóriás kannabiszt amelyek THC tartalma közel 30% volt.

Ha a főzéshez schwag-ot használ – (alacsony minőségű kannabisz tömb), “trimming” vagy állami kannabisz származék- a sikeres becsléshez kezdje 3% THC tartalommal. Ha tudja, hogy a növényi származék erősebb, mint a schwag, akkor érdemes lehet 10 vagy annál kicsit magasabb százalékkal kezdeni a becslést.


De mivel Sam bácsi azt mondja, hogy az átlagos marihuána kb. 10% THC-t tartalmaz, ezt fogjuk használni a példánkban. Ez egy szép kerek szám, amely a matematikai nehézségekkel küzdő emberek számára megkönnyíti a koncepció megértését.

A képlet
Nem kell könyvelőt felvennie, hogy kiderítse, mennyi THC van a bimbójában (kannabisz buga). De néhány (többnyire egyszerű) számítás elvégzésére szükség van.


A THC-t milligrammban (mg) mérjük, tehát először a virágzat tömegét (grammban) milligrammra kell átváltanunk.
1 gramm = 1000 milligramm
Ezután vesszük a THC% -ot és kiszámoljuk annak tömegét milligrammban.

Kezdje a becslését egy átlagos THC-százalékkal. Az alacsony minőségű kannabisz vagy a nyesedék legfeljebb 3% THC-t tartalmazhat, míg a felső kategóriájú fajták átlagosan legalább 25% -ot tartalmazhatnak. A kormányzati iránymutatások szerint az országos átlagminőség 10 százalék.


Feltételezzük, hogy az Ön kannabisza 10% THC tartalmú (ha nem rendelkezik pontos számmal a laboratóriumi tesztek során) azért, hogy az egyenlettel kerek számot kapjunk. Először szorozzuk meg a THCA-t 1000-el, hogy megkapjuk a mg / g THCA-t.

10% THCA x 1000 = 100 mg THCA / gramm kannabisz
A THCA átváltási aránya THC-ra 0,877
100 mg THCA x 0,877 = 87,7 mg THC / gramm kannabisz
Tehát egy gramm 10% kannabisz 87,7 mg THC-t tartalmaz, mindaddig, amíg a kannabiszban nem volt THC. Ha 0,2% THC volt a kannabiszban a dekarboxilálás előtt, akkor ezt is hozzá kell adnunk.
0,2% THC x 10 = 2 mg
2 mg + 87,7 mg = 89,7 mg THC / gramm kannabisz

Ezután el kell osztani a receptben szereplő THC mennyiségét a fejadagok számával, amely az étel adagonkénti dózis eléréséhez szükséges. Tegyük fel például, hogy kannabiszos vajat készít egy csésze vajjal és egy csésze átlagos minőségű őrölt kannabisszal (kb. 7 gramm).

Szorozzuk meg a 7-et 89,7-el (7 x 89,7), és azt kapjuk, hogy a vajban 627,9 milligramm THC van. Ha a csésze vaj felét felhasználta 24 sütemény készítéséhez, akkor az adag 313,95 milligramm THC-t tartalmaz. Ossza el ezt 24-el (a fejadagok számával) 24-re, és tudja, hogy minden fejadag körülbelül 13 milligramm THC-t tartalmaz.
Tovább lépve a THC mennyisége egy adott receptnél a felhasznált vaj mennyiségétől is függ.


Az újbóli számoláshoz először meg kell becsülnie a THC százalékát a növényi származékban (vagy használja a laboratóriumi tesztben szereplő számokat), majd meg kell szorozni azt 1000-el, hogy megkapja az egy milligrammnyi mennyiséget.


Ezután számolja ki a felhasznált milligrammok számát. Vegye figyelembe, hogy megszámolta-e az ételbe kevert kannabisz mennyiségét, amelyet a recept elkészítéséhez használt (ha az felhasznált dózis 1/2-ét használta fel akkor ossza el 2-vel). Ossza el ezt a recepten alapuló adagok számával, és tudni fogja az étel fejadagja szerinti dózist.
Ezzel a képlettel olyan recepteket próbálhat ki, amelyekben mindig biztosított, hogy az Ön igényeinek megfelelő THC dózist tartalmazzanak.


Ha úgy találja, hogy egy adott recept túlságosan nagy dózist igényel, akkor csökkentse a kannavaj vagy olaj mennyiségét, és hígítsa normál vajjal vagy olajjal a különbség pótlására. A sütik nem elég erősek? Adjon hozzá további THC-t a receptjéhez valamilyen dekarboxilált pollennel, hasissal vagy hasis olajjal.

Tippek sajátja elkészítéséhez:
Ne rakjon ételeibe túl sok kannabiszt. Az elterejdt vélemény ellenére mely szerint fél uncia kannabisz szükséges egy csészényi kannavaj elkészítéséhez, az olajokban lévő lipidek csak a kannabinoidokkal alkotnak köteléket. Bármi ezen felüli mennyiség pazarlás.

Mint fenti példánkban, a vaj és a kannabisz aránya 1: 1 aránnyá fog változni.
Ne felejtsük el dekarboxilálni a kannabiszt mielőtt őzéshez használnánk – a nyers kannabisz nemcsak rossz ízű, hanem az ételekben használva nem fejt ki hatást.
Keverje úgy össze a vajjal mintha az élete függene tőle.

Ez biztosítja a kannavaj egyenletes eloszlását és a megfelelő dózisok adagolását az ételeiben.

Zárásul itt egy videó amiben a kannabiszos ételek fogyasztásához kapunk egy kis útmutatót :

Vélemény, hozzászólás?