Az egyesületi mozgalmaknak köszönhetően előrelépések történhetnek a kannabisz legalizásával kapcsolatban

A javaslatot május elején adják át valamennyi parlamenti csoportnak.

A kannabiszmozgalom, amely az ország különböző területeiről összegyűlt, körülbelül 1700 egyesületből áll úgy véli, hogy a PSOE és a Podemos közötti koalíciós kormány megalakulásával eljött az ideje annak, hogy végre határozottan foglalkozzanak a kannabisz Spanyolországban történő legalizálásával. Jelenleg az ágazat fő szervezetei azon közös javaslat előterjesztésén dolgoznak, amelyet májusban terjesztnek a Kongresszus parlamenti csoportjai elé annak érdekében, hogy előmozdítsák a jogalkotási változtatásokat, amelyeket olyan országokban, mint Kanada, az Egyesült Államok vagy Uruguay már végrehajtottak a marihuána büntetlen használata érdekében.

A Kannabisz Fogyasztók és Termesztők Európai Megfigyelőközpontja, mely egy jogi, egészségügyi és egyéb tudományágakban dolgozó spanyol szakértői csoport, tette meg az első lépéseket annak érdekében, hogy hosszú csata után elérje a törvényszerűvé tételt. A szervezet tavaly júniusban megbeszélést tartott a kongresszusban több politikai formáció képviselőivel, hogy terjesszenek elő egy javaslatot a termesztés átfogó szabályozásával kapcsolatban. Ennek következtében, illetve néhány csoport ajánlása alapján a parlamenti képviselők úgy határoztak, hogy külön törvényjavaslatot készítenek az orvosi kannabiszról, amelyet akkoriban a legmegvalósíthatóbbnak láttak.

A Megfigyelőközpont által alkotott törvényjavaslat 123 cikkből, 6 kiegészítő és 4 záró rendelkezésből áll, amelyek szabályozzák a gyógyászati ​​és terápiás célokra szánt növények termesztését, a vetőmagokhoz való hozzáférést, a termelés kiterjesztését, a felhasználói egyesületeket és egy széleskörű szankcionálási rendszer leírását a normatívák megsértése esetére. A bevezető részben a szerkesztők pontosítják, hogy ez a javaslat a kannabisz használatáról szóló „teljes és naprakész rendelet hiányának” az eredménye, mely még mindig egy 1967-es, „elavult és alkotmányellenes szabályozás” alapján van elbírálva, amelyet még Francisco Franco írt alá.

A Megfigyelőközpont nem zárja ki az orvosi terület átfogó vagy korlátozott mértékű szabályozására irányuló javaslatok lehetőségeit mindaddig, amíg az nem a gyógyszeripart szolgálja, és nem hagyja ki a kistermelőket. “Most arra törekszünk, hogy egy igazán erős konszenzust érjünk el, élvonalban az egyesületi mozgalommal” – magyarázza Hugo Madera a központ szóvivője.

A “Catfac”, a “Confac” állami konföderációjának részét képező katalán szövetség, amely az ágazat egyik legfontosabbja, szintén támogatja a társulási mozgalom konszenzusát, amely évek óta harcol a kannabisz spanyolországi legalizálása érdekében. A szóvivő, Eric Asensio mindenkit biztosít arról, hogy a legtöbb egyesület között már létrejött egy megállapodás a legalizáció alapvető szempontjairól. Ennek első szakaszában a felhasználói klubokról és az önművelésről van szó, valamint a “szájpecek törvény” hatályon kívül helyezéséről, amely bünteti a kannabisz nyilvános használatát, fogyasztását.

Asensio véleménye szerint, miután elérték ezt a minimális konszenzust, most ami a legsürgetőbb, az az egész társulási mozgalom közös cselekvési irányvonalainak kialakítása a kívánt célok elérése érdekében, és ezt a szervezetet a jövő héten meg is vitatja az irányítóbizottságban. A Catfac szóvivője szerint most az új kormány sokkal több lehetőséget kínál a kannabisz-szabályozás folyamatának megkezdésére, mivel akik jelenleg ott vannak, átfogó legalizálást támogatnak programjukban, ilyen például a Podemos esete, vagy a PSC és a PNV-é, melyek törvényeket szavaztak meg a marihuána használatáról szóló tilalmak feloldására.

A Spanyol Megfigyelőközpont, mely a kannabisz gyógyászati felhasználásával foglalkozik a maga részéről már kapcsolatba lépett néhány parlamenti csoporttal a kannabisz legalizálása érdekében az új jogalkotási ciklusban, mivel úgy ítélik, hogy ez „rendkívül sürgős” kérdés, amely több ezer embert érint Spanyolországban és az elrendezése nem várhat tovább. Elnöke, Carola Pérez úgy véli, hogy az egyesületi mozgalmak egyetértésben vannak a célokkal kapcsolatban, bár a stratégia körüli egység még nem alakult ki.

A mozgalom, amely első körben a kannabisz gyógyászati felhasználását segítené elő, majd a szabadidős célú felhasználást, bízik abban, hogy az új egészségügyi miniszter, Salvador Illa beleegyezik abba, amibe két hivatali elődje nem ment bele.

A kannabisz, mint az egyetértés jelképe

Az Európai Megfigyelőközpont szakértői csoportjának célja az, hogy kapcsolatba lépjen a fő szervezetekkel, amelyek javaslatokat terjesztettek elő a kannabisz spanyolországi engedélyezéséről. Ez egyfajta közös kezdeményezés, amelyet május elején mutatnak be a Parlamentnek, amikor az új kormány befejezi első száz napját. Hugo Madera szerint egy vegyes Kongresszusi-Szenátusi drogügyi bizottság lenne a legmegfelelőbb ennek a kérdésnek a szabályozására, illetve a csoportok ösztönzésére azzal kapcsolatban, hogy megállapodásra jussanak.

A politikai konszenzus, Madera véleménye szerint, ugyanolyan fontos, mint a társulási mozgalomé, hogy elérjék a szabályozás érdemi előrelépését. “Nem akarjuk, hogy a kannabisz egy olyan téma legyen, amivel kapcsolatban az egyik fél a másik ellen harcol, hanem azt akarnánk, hogy a megegyezés szimbólumává váljon. Más országokban vannak különféle pártok, amelyek támogatják ezt, és itt is dolgoznunk kell ezen. Ily módon sokkal gyorsabban haladhatnánk előre “- jelezte az obszervatórium szóvivője.

Ami a Kongresszust illeti, az egyesületi mozgalom törekvéseit támogatja egy olyan törvényjavaslat, amelyet még 2018 végén készített a Podemos a kannabisz átfogó szabályozásának jóváhagyása érdekében, és egyben az újraválasztott elnök, Pedro Sánchez előterjesztése ellen. Ugyanazon év szeptemberében, amikor Sánchez Kanadába látogatott, feltették neki a kérdést, hogy vajon Spanyolország lesz-e a G20-ak második ország a marihuána legalizálása tekintetében, azt válaszolta: “Van már elég problémám. Maradok azoknál. ”

Az Európai Megfigyelőközpont szakértői a kannabisz gyógyszeres használatának Spanyolországban történő szabályozására irányuló törvényjavaslatukban rámutatnak arra, hogy a jelenleg uralkodó jogrendszer „támogatja a terápiás kannabisz használóinak büntetését”, akik ezáltal rá vannak kényszerítve a bűnszövetkezetek által működtetett fekete piaci, ellenőrizetlen és kezeletlen anyagok beszerzésére, miközben a növénykomponensekkel történő kezelés hatékonyságát bizonyos tünetek és betegségek esetén már rég bizonyították a klinikai vizsgálatok során. Szociológiai érvként emlékeztetnek arra, hogy a legfrissebb CIS-tanulmány szerint, (CIS:Szociológiai Kutatóközpont) melynek során ezt a kérdést felvetették, 2018 novemberében a spanyol lakosság 84% -a támogatta a gyógyászati ​​felhasználás szabályozását.

A kérdéskör legelőrevivőbb és legelőrehaladottabb rendeletét 2017-ben a Katalán parlament hagyta jóvá Spanyolországban, ami a kannabisz fogyasztói egyesületeket, a termesztést és a szállítást is jóváhagyta. Az Alkotmánybíróság azonban – Mariano Rajoy kormányának fellebbezése után- 2018-ban megsemmisítette a törvényt, mert úgy vélte, hogy az megsértette az állam büntetőügyekben fennálló joghatóságát, alapvetően ugyanazzal az érvvel, amit már egyszer az alkotmánybíróság alkalmazott egy korábbi határozatában a navarrai kormány hasonló törvényével szemben.

Másrészről, az alkotmányban ugyanabban az évben érvényesítették a baszk parlament előírását, amely a függőségekre és drogfüggőségekre való átfogó odafigyelésről szólt és ennek keretein belül szabályozta a kannabisz egyesületek munkáját, beleértve azt, hogy ezek az egységek egészségügyi célból működhetnek.

Spanyolországban csak kétféle, kannabiszból készített gyógyszer terápiás felhasználását szabályozzák, amelyek különféle kóros betegségek kezelésére szolgálnak, bár receptre való felírásuk a különböző autonóm közösségekben megállapított kritériumoktól függ.

Vélemény, hozzászólás?