A marihuána, mint alapvető szükséglet (Film ajánló)

Egy dokumentumfilm szerint a kannabisz terápiás terjesztését alapvető szolgáltatásnak kellene tekinteni a világjárvány idején, csakúgy, mint más országokban.  

Védtelennek, elhagyatottnak érzem magam és aggódom a kezelések miatt, amiket most nem kapok meg.” “Azt gondolom, hogy félretették a mi ügyünket. Ki gondol ránk?” Ezt állítja és kérdezi a kamera előtt állva Javier Miravete és Raquel González, két orvosi cannabis felhasználó, akik szerepelnek a Marihuána – Először az emberek című dokumentumfilmben, amit nemrég tett közzé weboldalán a Kannabisz Termesztésének és Fogyasztásának Európai Megfigyelőközpontja

A film abból a célból készült, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ezt az anyagot alapvető szükségletként kellene kezelni, tekintettel a széles körű terápiás felhasználására Spanyolországban, így az azt elosztó kluboknak és egyesületeknek továbbra is aktívan kellene tevékenykedniük a világjárvány idején is. Javier Miravete, az első beteg, aki tanúskodik az orvosi kannabisz mellett elmondta, hogy a súlyos A-típusú hemofília okozta “fertőzéses fájdalom, szorongás, depresszió, étvágytalanság és álmatlanság ellen használja” az anyagot. 

“Az egyik beteg a kannabiszt a hemofília által okozott fájdalom, fertőzés, szorongás, depresszió, étvágytalanság és álmatlanság ellen használja, gyógyszerként”

Raquel González az ő részéről hozzátette, hogy a marihuána segít neki megbirkózni a fibromialgiás fájdalmakkal (ízületi gyulladáshoz hasonló, izmok csomósodásával járó betegség), köztük “három vállban lévő gyulladásos csomót és egy térdízületi gyulladást” kezel vele. Hozzájuk hasonlónak Maribel Nácher azt mondja, sürgősen szüksége lenne “három csepp tiszta THC oldatra”, amit ő maga nem tud elkészíteni, de rendszeresen használná, mert segít neki az ideggyulladásos rohamai leküzdésében. 

Az a helyzet, hogy semmilyen más gyógymód nem tudja enyhíteni Nácher szenvedését, miközben Miravete arról beszél, hogy az egyetlen alternatíva a kannabisz helyett az, ha visszatér a régi gyógyszereihez, melyeknek szörnyű mellékhatásaik voltak, köztük a veszélyes vérzések. 

“Miközben itt a dohányboltok vannak nyitva, más országokban a Marihuána az, amit alapvető fontosságúnak tekintenek.” Hugo Madera, a megfigyelőközpont termelője és vezetője.

A marihuána-alapanyagok alapvető szükségletként történő besorolásának védelme érdekében a Kannabisz Termesztésének és Fogyasztásának Európai Megfigyelőközpontjának elnöke és egyben a dokumentumfilm készítője, Hugo Madera így érvel: “Miközben Spanyolországban a dohányboltokat hagyják működni, addig más országokban a marihuána az, amit alapvető fontosságúnak tekintenek”. Ezután megemlíti az Egyesült Államok-beli Oregon Államot és Kaliforniát, ahol a marihuánát büntetlenül lehet használni. Ugyanúgy Uruguayban, ahol a kannabiszt gyógyszertárakban is meg lehet venni.  

A Kannabisz Természetésének és Fogyasztásának Európai Megfigyelőközpontja és Ricardo Carvajal Cortés rendező által elkészített dokumentumfilm betekintést nyújt a marihuána fogyasztásának, tiltásának, a saját termesztési jogoknak és a marihuána elosztásának történelmébe onnantól kezdve, hogy az idegenlégiósok szívni kezdték Afrikában. 

A film bemutatja a katalán kannabisz-klubokat, mint a marihuána felelősségteljes használatának úttörőit, illetve mint a vetőmagok, úgy mint a “kannabidiolban gazdag és alacsony THC tartalmú növények” – sokkal inkább orvosi és kevésbé pszichoaktív – előállítóit, akiknek több országban voltak értdekeltségeik, ahol még a kapzsisággal és a jogellenességgel, hűtlen kezeléssel is szembe kellett nézniük. 

A dokumentumfilmet a Spannabis vásár kísérő filmjeként tették volna közzé, amit márciusban, Cornellában rendeztek volna meg. A világjárvány miatt azonban le kellett fújniuk a rendezvényt, majd a karantén intézkedései elvezettek a marihuána-elosztás újraszervezéséig. Ez a probléma végül paradox módon közvetítette a film üzenetét. 

Vélemény, hozzászólás?