A Kannabisz megoldás lehet az endometriosis kezelésére is !

„A marihuána teljesen megváltoztatta az életem. Valójában nem tudom elképzelni az életem nélküle, és nem is akarom ”

Andi: “Két éve próbálkozunk a párommal, hogy teherbe essek, de eddig sajnos semmi. Tavaly évben késett több mint egy hónapot, kávétól hánytam teljesen terhességre utaló jeleket produkáltam. Terhességi teszt eredménye mégsem ezt mutatta. Orvosom sem terhességet sem ellentétét nem tudta megerősíteni. Hüvelyi ultrahangon mindent rendben talált. Menzeszem idején alig bírok ágyból kikelni, olyan erős görcseim és derékba sugárzó fájdalmam van, munkába általában nem mentem első napon. Orvost váltottam aki vérvételre küldött hogy minden rendben van e, vizsgálatok eredménye ok volt. Párom is volt vizsgálaton eredmény itt is rendben. “

Ilyen és ehhez hasonló sztorikkal gyakran találkozhatnak a gyengébb nem képviselői, hiszen sajnos őket érinti ez a fajta megbetegedés, és képes egy életre megkeseríteni annak mindennapjait.

Először is nem árt tisztáznunk, hogy mi is az “endometriosis” illetve, hogy mit jelent az endometriosis.

Szóval : “Endometriosisról beszélünk, ha a működő méhnyálka-hártya-szövet (stroma és mirigyek) a méh üregén kívül (ectopiásan) helyezkedik el. A petefészek endometriosis talaján kialakult cisztáját endometriomának nevezzük. Az endometriosis ösztrogénfüggő elváltozás: a kóros elhelyezkedésű nyálkahártya követi a hormonszintek cik-likus változásait, ezért a menstruáció alatt felgyülemlő véres váladék, illetve az ennek hatására elinduló immu-nológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadu-lása, valamint a következményes összenövések igen sú-lyos panaszokat és elváltozásokat okozhatnak (fájdalom és meddőség). “

Íme egy másik beteg :

„Sokat küzdöttem azzal, hogy képtelen vagyok nőként átható szexuális élményre jutni” – magyarázza Lara Parker, miközben az endometriosissal kapcsolatos tapasztalatait tárgyalja.

„A marihuána teljesen megváltoztatta az életem. Valójában nem tudom elképzelni az életem nélküle, és nem is akarom ” – mondja. „A kannabisz nélküli élet elképzelése nagy szorongást okoz nekem. Mert nem lennék képes a boldog és egészséges szexuális életre enélkül. Az orgazmus fájdalmas lehet számomra a betegségem miatt – Viszont a befecskendezett kannabisz olaj segít.” 

„Abban az időben nem tudtam igazán, mit jelent ez az életemben. Csak hallgattam mindent, amit az orvosok mondtak, és nem is nagyon foglalkoztak velem csak megkavartak ”- felelte.

Endometriosis és endocannabionidok

Annak megértése érdekében, hogy a kannabisz milyen szerepet játszik Lara történetében azt tudni kell, hogy abban az időben Lara, Los Angelesben, Kaliforniában élt, és egy nap, találkozott egy ismerősével, aki migrénben szenvedett és orvosi marihuána kártyát tartott magánál. Annak ellenére, hogy a ÚM: a “Ganja földjén éltek” Lara soha nem próbálta ki a kannabiszt.

 Azonban egyik nap, miközben „szörnyű endometriozis fájdalmat szenvedett”, élettársa azt javasolta, hogy próbáljon meg öreg jó MJ-t azaz szívjon el egy “Dzsoját”, azzal érvelve, hogy ha ez segíthet a migrénében szenvedő ismerősének, akkor segíthet Lara fájdalmában is.

És Bingó!

„Nincs mit veszíteni, tehát kipróbáltam. Azonnal éreztem, hogy a testem ellazul ”- mondja. „Kevésbé voltam tudatában a fájdalmaimnak. Könnyebbnek, boldogabbnak éreztem magam.

“És éhesnek is éreztem magam – olyan érzés, amelyet hosszú ideje nem tapasztaltam, mivel az egyik legnagyobb tünetem az émelygés és a gyomorduzzanat, ami gyakran étkezési nehézséget okoz.”

Mindezek után a saját orvosi marihuána kártya megszerzése nem volt kihívás számára. Így kezdődött a különféle kannabisz termékek és vegyületek, azok tulajdonságainak, hatásainak és előnyeinek felfedezése.

Jelenleg az Egyesült Államok legnépesebb államában, Kaliforniában : A 21 éven felüli felnőttek 28 gramm marihuánát tarthatnak maguknál és hat tő kendert termeszthetnek az otthonukban.

(1996-ban egyébként Kalifornia volt az első szövetségi állam, ahol engedélyezték a marihuána orvosi célokra történő forgalmazását.)

„Azóta életem minden napján használok, valamilyen típusú kannabisz készítményt ,legyen az füstölés, vaporizálás, evés, balzsamok, krémek, fürdősók, mindenféle ehető anyagok vagy CBD kapszulák használata – mondja Lara. “Nagyon bízom benne a betegségem és fájdalom kezelésében, ez az egyetlen természetes fájdalomcsillapító forma, amellyel eddig találkoztam.”

Lara egyébként mint aktivista és újságíró, sokat tesz, az ebben a betegségben küszködő nők megfelelő tájékoztatása és esetleges jogik érvényesítésében is.

“Szerencsés vagyok, hogy Kaliforniában éltem az életem nagy részét, és ez miatt nem ért extra atrocitás a mindennapi használat során” – mondja. „De egy nagyon kis városban nőttem fel, ahol a marihuána még mindig erősen kriminalizált. Tehát voltak olyan emberek az életemben, és a mai napig is vannak, akik azt sugallják, hogy valamiféle drogfüggő vagyok.”

„Úgy gondolom, hogy mindenkinek lehetősége van arra, hogy kipróbálhassa és eldönthesse ez jó neki vagy sem. Nem szabad kriminalizálni “- mondja a szövetségi legalizációra és a bűnügyi nyilvántartások megszüntetésére szólít fel.”

Lara oldala : https://www.instagram.com/laraeparker/

(Forrásért: KATT IDE)

Vélemény, hozzászólás?